Vloerkleed sticker ter valpreventie.

Vloerkleed sticker ter valpreventie.

De vloerkleden. Zeg nou eerlijk, iedereen kent wel iemand die thuis een mooi Perzisch tapijt heeft liggen. Vooral de wat oudere generatie onder ons. Ik heb vaak genoeg gedacht bij mijn oma, als ze maar niet over die kleedjes valt. Maar als ik erover begon gaf ze aan deze niet weg te willen doen. Het geeft natuurlijk ook veel sfeer. Daarom hebben we Perzische tapijten als vloerstickers gemaakt. Deze zijn voorzien van een antislip laag. Zo verminderen we het valrisico maar blijft de sfeer en beleving van thuis bestaan. De tapijten zien er zo echt uit dat je écht even moet voelen om het te geloven.

We hebben ze met een doel gemaakt, want ouderen met cognitieve problemen en dementie vallen twee keer zo vaak als leeftijdsgenoten (65-plussers) zonder deze problemen. Daarbij hebben ze vaak ernstiger letsel, herstellen zij minder snel en hebben een hogere kans op overlijden als gevolg van een val (Bridenbaugh & Kressig, 2020).

Volgens Veiligheid NL waren er in 2019 12.700 behandelingen op de Spoed Eisende Hulp van 65-plussers met dementie ten gevolge van een val. Dat zijn 35 SEH-behandelingen per dag. 40% van deze groep mensen werd daarna opgenomen in het ziekenhuis.

Door de vergrijzing gaat het aantal mensen met dementie fors toenemen. Naar schatting vind er meer dan een verdubbeling plaats van 290.000 nu naar 620.000 in 2060. Naar verwachting zijn er dan ook 2,5x meer SEH-behandelingen bij 65-plussers met dementie ten gevolge van een val.

Vrijheid is belangrijk, ook bij mensen met dementie. Zij kampen met verdriet en frustratie als ze door hun ziekte vrijheid moeten inleveren. Aan de andere kant worstelen mantelzorgers en zorgprofessionals regelmatig met de vraag hoe zij een balans kunnen creëren tussen vrijheid en voldoende veiligheid. Het is allemaal nog niet zo makkelijk want naarmate de ziekte vordert wordt het risico om te vallen steeds groter. Men kan situaties minder goed overzien en het risico op gevaar slechter inschatten.

Er zijn gelukkig heel wat hulpmiddelen op de markt om het valrisico te verminderen zowel in de thuissituatie als in verpleeg-en verzorgingshuizen. Valincidenten kunnen o.a. ontstaan door struikelen over een drempel of kleedje, uitglijden in de badkamer of het evenwicht verliezen.

Het vallen door vloerkleden hoeft nu niet meer!

Bronnen:

Bridenbaugh, S. & Kressig, R.W. (2020) Epidemiology and Falls Risk Factors in Cognitively Impaired Older Adults. https://doi.org/10.1007/978-3-030-24233-6_3

Factsheet VeiligheidNL. (2019) https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/infographic/infographic-cijfers-valongevallen-65-plussers-met-dementie

Alzheimer Nederland. (2021) Factsheet cijfers en feiten over dementie. https://www.alzheimer-nederland.nl/factsheet-cijfers-en-feiten-over-dementie

Zorg voor beter. Veiligheid en valpreventie bij dementie.

GettyImages-1092112802